Jak se rychle uzdravit z chřipky


Chřipka je velmi nepříjemná nemoc. A dříve nebo později skolí každého z nás. Někdo má lehký průběh, jiní mají naopak průběh těžký. Ať už je to jakkoliv, všichni se z ní chceme dostat co nejdříve. Podívejte se na naše tipy, jak urychlit proces uzdravování. Pokud je dodržíte, budete zase brzy fit!

Odpočinek

Jednou z nejdůležitější součásti léčby chřipky je odpočinek. Chřipka rozhodně není něco, s čím byste měli chodit do práce či do školy. Zajděte si k svému obvodnímu lékaři, aby vám napsal neschopenku. Volno využijte k tomu, že budete co nejvíce odpočívat. Ležte, snažte se nemyslet na negativní věci, pusťte si třeba oblíbenou hudbu, film, vezměte knížku, a hlavně si dopřejte dostatek spánku.

odpočinek

Pitný režim

Při chřipce se obvykle dostaví horečky. A budete se potit. Takže potřebujete zvýšit váš pitný režim. Vhodná je obyčejná voda nebo minerální vody. Ideální jsou také nápoje s vysokým obsahem vitamínů, jako třeba ovocné džusy. Vhodné jsou také teplé čaje, třeba jitrocelový čaj, fenyklový čaj nebo čaj ze zázvoru.

Léky proti horečce

Pokud při chřipce trpíte horečkou, potřebujete ji srazit dolů. K tomu vám pomohou běžně dostupné léky, jako třeba paralen. Dostupný je jak v tabletkách, tak v sirupu. Pokud nechcete léky, vhodné jsou i studené zábaly.

ovoce a zelenina

Vitamíny

Vhodné je také zvýšit příjem vitamínů. Nejlépe z vaší stravy. Je jasné, že při nemoci nemáte zrovna chuť na jídlo, ale snažte se do svého jídelníčku zařadit co nejvíce čerstvého ovoce, zeleniny, smoothie nebo ovocných džusů.

Prevence

Pokud ještě chřipku nemáte, dbejte na prevenci. Posilujte svou imunitu sportem, otužováním a zdravým stravováním. K dispozici je také očkování proti chřipce, které vás může ochránit před určitými tipy chřipky. Informujte se u svého praktického lékaře a také u vaší pojišťovny, zda vám bude očkování proplaceno.