Voda v bytě na podlaze není ideální místo pro zábavu


Když se vracíte domů z práce a po příchodu do předsíně objevíte na podlaze kaluž vody, která vysloveně stéká na zem odněkud ze zdiva, je jasné, že došlo k havarijní situaci – k úniku vody z potrubí či armatur. V tu chvíli mnozí z vás vysloveně intuitivně vyzouvají boty, aby se naboso pustili do likvidace následků škod. Toto je ale velmi hrubá chyba, na kterou můžete doplatit životem, protože pokud se voda dostane do elektrických rozvodů a zkratuje obvody v zásuvce či rozvodné krabici, vytvoří na okamžik vodivé prostředí, a budete-li zrovna máčet v kaluži hadr a čvachtat tu bosými chodidly na mokrém koberci, bude to poslední událost v životě, kterou podniknete.

instalatérský hasák

Zapamatujte si, že každý únik vody, i ten zdánlivě nenápadný, musíte řešit s chladnou hlavou, nesmíte propadnout panice a první věc, co uděláte, je vypnout hlavní jistič v elektrickém rozvaděči. Teprve pak si můžete jít začvachtat do vody, odnášet koberce, odstěhovat nábytek a všechny vodou zasažené předměty.

litinová kolena

Ještě před tím (kromě uzavření přívodu vody) zavolejte instalatéry – havarijní servis, který udržuje nonstop službu 24 hodin denně, po celý rok (včetně víkendů i svátků). Je dobré mít telefon na instalatéry zjištěný již předem, dokud se nic neděje, abyste se tím nemuseli zdržovat. Instalatéři většinou přijedou do hodiny, a to i v noci, je-li třeba.

Instalatéři dnes disponují moderními metodami vyhledávání úniku vody, používají k tomu poslechové tyče Hykron nebo formovací plyn s obsahem nejlehčího plynu vodíku, který pronikne i tou nejmenší skulinou a odhalí i velmi malé trhlinky v potrubí a armaturách. Vyhledávání vody se tedy obejde bez bourání omítky a zdiva, je to čistá práce, takže nemusíte mít obavy, že by se váš obývák proměnil ve staveniště. Závada je většinou odstraněna velmi rychle a únik vody tedy není považován za nějakou katastrofu a rozhodně je to situace mnohem „příjemnější“, než požár.