Jak nainstalovat a zapojit svépomocí podlahové topení


Také sníte o tom, že si do domu pořídíte podlahové vytápění a zapojíte jej do nejúspornějšího topného systému, který existuje, totiž ke krbovému výměníku? Vytápět dům dřevem je v současné době nejvýhodnější řešení zajištění tepla v obytném prostoru, a odmyslíte-li si trochu té fyzické námahy při ukládání palivového dřeva a práci s udržováním ohně v krbu, nemůžete si přát nic lepšího, nežli je připojení krbové vložky s tepelným výměníkem do podlahového topení. Teprve tehdy získáte opravdu komfortní topný systém, který důkladně prohřívá celý obytný prostor a zajišťuje dostatek tepla ve všech vrstvách místnosti – jak u stropu, tak i u podlahy.

topení dřevem

Podlahové topení si dnes můžete zhotovit i sami a nepotřebujete k tomu stavební firmu. Stačí jen vědět, jak pokládat suchý systém topení, který sestává ze systémových desek z polystyrenu s drážkami pro topné hadice, a z cemento-vláknitých krycích pochozích desek, na které se pak už pouze pokládá podlahová krytina. Pokládka desek je velmi jednoduchá a provádí se opravdu nasucho, tedy bez malty, lepidel či tmelů a také bez betonování, co bývá stále postrachem mnoha lidí, kteří by si podlahové topení rádi pořídili.

termostat topení

Jakmile položíte systémové desky na podlahu a vnoříte do nich topné hadice, můžete začít ihned topit. V tu chvíli přichází na řadu rozdělovač podlahového topení, který vám zapojí instalatér k hadicím a připojí jej ke krbovému výměníku, a pak už můžete začít zatápět.

Co byste také měli vědět, je působení topení v podlaze na bosá chodidla. Že je to velmi příjemné, si jistě umíte snadno představit, ale ve hře jsou i reflexní body na chodidlech, známé z reflexologie – z reflexních masáží. Působení tepla na reflexní body má přímý vliv na stimulaci práce vnitřních orgánů, což má význam jak preventivní, tak i léčebný. Chodit po vyhřáté podlaze bosou nohou je velký benefit, srovnatelný s lázeňským pobytem v luxusních lázeňských zařízeních.